Pälsvård 2015

Pälsvård med Ulla-Stina Eriksson

20150506_185846

1

Håll bort hår som kan orsaka hälsoproblem hos hundarna, klipp tassar och håll öppet på insidan av öronen runt hörselgångarna.

2

Håll bort gammal päls på resten av kroppen. Om hunden har väldigt tjock underull och mycket gammal päls kommer den nya pälsen att ha problem att växa ut och när den växer ut kommer den att bli vågig.

Ett bra tips på hur man får bort gammal päls och alltför tjock underull är att ta en väldigt tät kam, linda ett gummiband mellan taggarna längst in i kammen och sedan kamma hundens nacke och rygg med den. Håll emot i skinnet så att inte hunden måste kämpa för att hålla balansen. Furminator är ett alternativ men då får man vara lite varsam så att den inte går för djupt eller skär av stråna. Undvik redskap som skär av hårstråna ex. Coat-king.

Dra bort övrigt gammalt hår med fingerkondom, en gummituta som du sätter på fingret. Dra bort hår från huvudet och gammal tjock päls från halsen med gummitutan. Kom ihåg att dra i hårens växtriktning.

MVC-004 (1)

Om du ska använda en effilersax, köp en sax av bra kvalité med många smala tänder (46 tänder) och bara enkelsidig effiler, ej dubbelsidig. Om du köper en riktigt bra sax får du betala mellan 500 och 1000 kr. Saxen kommer att hålla i 20-30 år om du handhar den på rätt sätt. Slipa effilersaxar kan man göra på ”Lyckliga fåret”. Där kan man också köpa skär till rakapparat och saxar mm.

3

Tvätta hunden

Ett perfekt allroundshampoo är Espree Silky Show Schampoo. Det finns också Espree balsam. En gallon (ca 4 liter) kostar 599 kr men eftersom man blandar ut det räcker det i en evighet!

Om du vill ha en ren och fin hund så badar du den ofta. Bada åtminstone då de är smutsiga,innan utställning och innan tovutredning. Om du tycker att pälsen blir torr och tråkig kan du använda Summerwinds Protect a Coat, ett balsam med olja i. Den är ett balsam som du kan använda mellan tvätt, helst inte i anslutning till tvätt eftersom det är ett leave-in balsam. Protect a coat kan du använda vid utredning av tovor, om hunden badat ofta och har torr päls, fuktighetsgörande.

Om du vill framhäva det fina vita i din hunds päls finns ett schampo som heter Artero Blanc för vita och svarta pälsar.

4

Kissfärgade hundar, gulnade pälsar

Om hunden ofta kissar på sin päls, som många hanhundar kan göra finns det hjälp att få. Bada hunden ett flertal gånger i Pure Paws Starline No Rinse Shampoo. Det kommer ett ta ett antal tvättar innan man ser skillnaden men ge inte upp. Vid sista minuten (innan utställning) kan man använda Pure Paws Starline No Rinse Spray. Läs på beskrivningen hur det används.

5

Snöbollar i pälsen

För att undvika att få snöbollar som fastnar i pälsen kan man spraya på The Stuff i pälsen. Det är ett pälsglans som innehåller en liten mängd silikon som gör att snön fastnar sämre i pälsen. Pälsen blir också blank och mjuk att ta i.

trimma

6

Lockig päls

För att räta ut locklig päls finns inga genvägar. Tvätta först hunden. När den är handdukstorr sprayar du antingen Plush Puppy OMG grooming spray eller Plush Puppy Swishy coat. Därefter fönar du din hund samtidigt som du med en karda drar håret rakt. Du kan också använda en plattång men det är viktigt att du skyddar pälsen med någon av ovanstående produkter.

20150506_193621
Skillnad på en fönad och en lufttorkad skinka 😉

7

Lyster

Vill du hitta lyster i pälsen kan du använda antingen Plush Puppy OMG, Plush Puppy Swishy Coat, Groomers Crystal Gleam eller Groomers Coat Conditioning med olja. Du kan också använda The Stuff.

8

Tovutredning

För att lättare kunna reda ut tovor, tvätta hunden och spraya på ordentligt med OMG från Plush Puppy eller Summerwinds Protect a Coat och används därefter en tovkniv (om tovan sitter osynligt) eller en karda (om tovan sitter synligt). Undvik att klippa bort tovor. Kort och långt hår tillsammans har en tendens att vilja tova lättare.

9

Bibehålla platt päls

När du tvättat och fönat hunden och gjort pälsen rak och fin så kan du lägga på ett sidentäcke med resårhals så håller pälsen sig platt och fin och glansig.

Kul att så många kom!

20150506_200611 20150506_200628